Dirigent

Roger Derongé (°Brussel 1958) groeide op in Tervuren waar hij op zesjarige leeftijd zijn eerste muzikale kennis verwierf binnen de plaatselijke harmonie waar hij jarenlang deel van uitmaakte. Aan de academies van Tervuren, Hoeilaart en Etterbeek studeerde hij trompet, piano en slagwerk. Voor dit laatste behaalde hij een regeringsmedaille.
Tijdens zijn hogere studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel behaalde hij diverse Eerste Prijzen waaronder die voor trompet en Harmonie-Fanfare-Brassbanddirectie (HaFaBra). Tijdens en na zijn opleiding heeft Derongé op trompet heel wat ervaring opgedaan bij het toenmalig Symfonieorkest van de BRT en het Nationaal Orkest van België. Daarnaast speelde hij mee met folkgroep Rum en ging hij gedurende 2 jaar op tournee door Nederland, Duitsland en België met de BRT-productie Het Zwarte Goud (met o.a. Wannes Van de Velde, Dirk Van Esbroeck, Juan Masondo, Dree Peremans,…) Roger Derongé was medeoprichter van de Verenigde Harmonie Fura van Tervuren waarvan hij gedurende 8 jaar de muzikale leiding in handen had. Samen met o.a. Jan Hautekiet, Frakke Arn, Erik Melaerts en Tars Lootens, verzorgde hij de muziek voor de film Brussel van Mark Sebille.

Als cornettist was Roger Derongé verbonden aan Brassband Willebroek en Brassband Buizingen.

Aan het begin van zijn professionele carrière heeft Derongé gedurende een aantal jaren muziekonderwijs in de dagschool gecombineerd met lesgeven aan de academie. Daarna koos hij voor een voltijdse baan als leraar Koper, Samenspel en Instrumentaal Ensemble aan de Gemeentelijke Muziekacademie De Vonk van Oud-Heverlee en de Academie voor Podiumkunsten (APKO) van Overijse-Hoeilaart-Tervuren.

Sedert 1989 is hij dirigent van het koperensemble Bravoer dat hij onder zijn leiding in de afdeling Uitmuntendheid bracht.

Als componist schrijft Derongé overwegend voor alle klassieke blaasinstrumenten, HaFaBra, kleine ensembles en symfonisch orkest.

Roger Derongé behaalde diverse prijzen. Zo ontving hij o.a. in 1997 een prijs voor de Compositiewedstrijd Vlaamse Gemeenschap met A Ticket to Two Thousand. In 2004 werd hij met zijn werk Silva Carbonaria kwartfinalist in de internationale compositiewedstrijd Coups de Vents in Frankrijk. In 2014 werd Derongé winnaar van de driejaarlijkse gemeentelijke Cultuurprijs Maurits Wynants die de gemeente Tervuren uitreikt aan een inwoner omwille van bovenlokale culturele verdiensten. In 2018 werd zijn compositie In Flanders Fields verkozen als opgelegd werk in 2de afdeling bij de Belgische Brassband Kampioenschappen. Nog in 2018 werd hij met zijn compositie Fanfaflut, geschreven voor fluitkwartet, in de Verenigde Staten uitgeroepen tot winnaar van de National Flute Association Newly Published Music Competition. En in dezelfde wedstrijd werd hij in 2019 finalist met zijn werk Klezmorim, eveneens gecomponeerd voor fluitkwartet.

Eind juni 2019 ging Roger Derongé met pensioen als muziekleraar maar op muzikaal vlak blijft hij nog actief in meerdere domeinen. Zo is hij lid van de amateurmuziekorganisatie VLAMO en geeft hij artistieke adviezen aan muziekverenigingen. Hij zetelt vaak als jurylid bij orkestwedstrijden. Ook in de toekomst zal hij zich blijven toeleggen op componeren, arrangeren en dirigeren. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent bij andere muziekverenigingen. Hij blijft cornet spelen in het koperkwartet Quatre Brass, een spin-off van Bravoer. Binnen bravoer is hij ook de leerkracht voor de initiatielessen koper.