Dirigent

Roger Derongé is geboren te Brussel in 1958 en groeide op in Tervuren, waar hij via de plaatselijke harmonie zijn eerste muzikale kennis maakte. Aan de academies van Tervuren, Hoeilaart en Etterbeek studeerde hij trompet, piano en slagwerk. Voor slagwerk behaalde hij een regeringsmedaille. Zijn hogere studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel werden bekroond met een eerste prijs trompet en Harmonie-fanfare- en brassbanddirectie.

Tijdens en na zijn opleiding heeft hij op trompet heel wat ervaring opgedaan aan het toenmalig BRT symfonisch orkest en het Nationaal orkest van België. Daarnaast speelde hij mee met folkgroep Rum en ging hij 2 jaar met de BRT produktie ‘Het zwarte goud’ op tournee in Nederland, Duitsland en België.

Aan het Atheneum van Tervuren, het Gito van Tervuren en Overijse gaf hij gedurende 10 jaar muzikale opvoeding. Nadien en nog steeds zit hij fulltime in het deeltijds kunstonderwijs. Aan de muziekacademie van Overijse en Oud-Heverlee geeft hij koper, samenspel en instrumentaal ensemble. Daarnaast was hij dirigent van de verenigde harmonie Tervuren en is nog steeds dirigent van het koperensemble (brassband) Bravoer.

Roger Derongé werkte samen met bekende Vlaamse solisten/componisten als Stef Pillaert, Mark Palinck, Nick Ost, Kris Binon, Guy Godts, Raf Van Looveren, Bert Van Thienen, Harmen Vanhoorne, Bert Appermont, …

Als cornettist was Roger verbonden bij Brassband Willebroek en Brassband Buizingen. Hij blijft nog actief cornet spelen in het koperkwartet Quatre Brass en verscheidene Vlaamse Brassbands.

Als componist schrijft hij overwegend muziek voor HAFABRA, percussie, trompet, koperensembles en symfonisch orkest. Hij is laureaat van de compositiewedstrijd van de provincie Vlaams Brabant en kwartfinalist van Coups de Vent (2004) te Lille. Hij schreef in opdracht voor o.a.Brassband Buizingen, Brassband Bravoer, het Cosy brass quartet, het Grimfonisch orkest van Grimbergen.

Hij is lid van de Vlaamse amateursorganisatie VLAMO en geeft artistieke ondersteuning aan groepen. Hij zetelt ook als jurylid bij orkestwedstrijden.